Van werkdruk naar werkgeluk

“Ik ben duidelijk tegen mijn grenzen aangelopen door een druk privéleven met kleine kinderen, een druk sociaal leven en een uitdagende nieuwe baan die veel van me vergde. Veel tijd voor mezelf bleef er niet over. Wat eerst energie gaf, ging me steeds meer energie kosten.”

“Mijn verandering is begonnen met erkennen van het probleem. Nadat ik me bewust was geworden dat IK het probleem was, kon ik toekomen aan het veranderen van mijn gedrag en het ondernemen van acties.”

 • Heb jij last van werkdruk? En functioneer je daardoor minder goed?
 • Ga je makkelijk over je grenzen heen?
 • Merk je dat je aan jezelf niet meer toekomt?
 • Ervaar je fysieke klachten?

Redenen genoeg om in actie te komen!

Wij, Esther von Faber en ik, hebben een aantal ex-cliënten van ons gevraagd wat hen het meest heeft geholpen om minder werkdruk te ervaren en meer in balans te komen. Hun ervaringen hebben we in deze blog gebundeld. Eén ding is ons wel duidelijk geworden: coaching bij werkdruk helpt!

Hieronder geven ervaringsdeskundigen aan wat hen het meest heeft geholpen om minder werkdruk te ervaren:

IK BEN MEZELF SERIEUS GAAN NEMEN

 • Een belangrijke stap naar verandering was het erkennen aan mezelf dat ik niet goed bezig was. En dat ik hiervoor hulp in moest schakelen.
 • Ik heb ontdekt dat ik de laatste jaren te hard heb gewerkt, zowel thuis als op het werk. Daardoor kwam ik niet meer aan mezelf toe. Ik realiseerde me, dat ik mijn eigen behoeftes serieus moest gaan nemen. Tijd inplannen voor mezelf (los van mijn gezin) is een must en geen luxe.
 • Ik heb geleerd om mijn lichamelijke signalen te herkennen en hiernaar te luisteren. Piekeren, kort lontje, blijven malen, moe, niet kunnen concentreren, slecht slapen neem ik nu voortaan serieus.
 • Ik ben gaan inzien dat enkele van mijn sterke eigenschappen (zoals mijn perfectionisme en verantwoordelijkheidsgevoel) er continue voor zorgen dat ik (onterecht) teveel van mezelf vraag, zowel in privésituaties als in werk.

IK BEN GAAN PRATEN

 • Ik ben in gesprek gegaan met mijn leidinggevende. Zij raadde me aan om een coach in de arm te nemen en dat aanbod heb ik met beide handen aangegrepen. Mijn tip is dus: Blijf er niet alleen mee worstelen, maar schakel hulp in. En praat er thuis ook over.
 • Door de coachgesprekken ben ik gaan inzien waardoor ik werkstress kreeg en wat de impact hiervan was op alle facetten van mijn leven. Toen pas kon ik uit de neerwaartse spiraal komen.
 • Ik ben mijn eigen gevoelens beter gaan begrijpen waardoor ik er makkelijker over kon praten. Ik ben me ook bewust geworden van mijn eigen handelen. Ik weet nu wat ik wil, maar vooral wat ik niet meer wil.
 • Door de gesprekken en de oefeningen met mijn coach ben ik me gaan realiseren dat ik mijn gedrag moet veranderen en dat ik mijn ambities (op dit moment althans) wat moet aanpassen.
 • De coach was een belangrijke steun in de rug om weer grip op mijn leven te krijgen.

IK BEN MET MEZELF AAN DE SLAG GEGAAN

 • Door de coaching kreeg ik het inzicht dat ik mijn eigen werkdruk en problemen zelf in stand hield. Ik leerde waar ik invloed op uit kon oefenen en wat ik los moest laten omdat ik er geen invloed op kon uitoefenen. Door deze handvatten kon ik het tij keren.
 • Ik ben minder werkdruk gaan ervaren door een aantal (simpele) aanpassingen te doen in mijn manier van werken.
 • Ik heb mijn grenzen beter leren kennen en heb geleerd om prioriteiten te stellen. Nu weet ik wanneer ik moet stoppen.

TENSLOTTE NOG WAT TIPS OM BETER MET WERKDRUK OM TE GAAN

 • Blok elke werkdag tijd in je agenda voor je eigen werk! Maak dus niet alleen afspraken met anderen, maar ook met jezelf.
 • Plan ook privé tijd voor jezelf, los van je gezin, mantelzorg etc. Communiceer hier duidelijk over en geef er prioriteit aan.
 • Plan of creëer ‘oplaadmomenten’ in je werkdag. Welke helpen jou het beste?
 • Breng focus aan in je werk zodat je je beter kunt concentreren. Zet email, pop-ups, telefoon of andere afleidingen uit, zodat je rust krijgt in je werk.
 • Zorg ervoor dat je zo min mogelijk cc-tjes krijgt. Allemaal lees-ballast.
 • Bekijk nog eens kritisch je app/social media gedrag. En kijk ook welke groep-app je kunt verlaten.
 • Neem de tijd om te lunchen en ga op tijd naar huis. Werk niet te lang door, morgen is er weer een nieuwe dag. Stop met samen lunchen in het bedrijfsrestaurant als je dat niet wilt. Durf de norm te doorbreken.
 • Streef naar progressie in plaats van perfectie.
 • Herken je ‘excuus-zinnen’ als signaal dat je met jezelf aan het sjoemelen bent. Bijvoorbeeld: ach, ik doe het wel even, het is een kleine moeite’.
 • Ben je gevoelig voor prikkels uit je omgeving? Bespreek dan wat je eraan kunt veranderen.
 • Kijk of je taken beter kunt verdelen door anderen te betrekken.
 • Bedenk elke dag wat er nodig is of wat je wilt bereiken om tevreden naar huis te gaan (i.p.v. weer niet aan toegekomen). Dit helpt om te focussen op wat wél goed is gegaan.
 • Stel prioriteiten door jezelf deze vragen te stellen:

Wil jij ook beter leren omgaan met werkdruk? Kom dan eens praten. Want coaching helpt echt!

Bel 06-24733202 of mail riafreijsen@talentwerk.nl

©2019, deze blog is een coproductie van Ria Freijsen en Esther von Faber.