Jezelf vergeven door los te laten

Heb jij ook weleens iets verkeerds of doms gedaan? En vond je het moeilijk om met jezelf in het reine te komen? Deze blog gaat over jezelf vergeven, liever voor jezelf zijn en hoe je om kunt gaan met gevoelens van spijt, schuld, schaamte of angst.

Hoe reageer jij als je iets verkeerds of doms hebt gedaan?

  • Je voelt je schuldig
  • Je bent boos op jezelf
  • Je vindt dat je moet boeten voor wat je hebt gedaan
  • Je denkt alleen maar negatief over jezelf
  • Je blijft er steeds aan denken
  • Je kunt jezelf niet vergeven

Ken jij iemand die nog nooit iets verkeerds heeft gedaan? Zeker weten van niet! Niemand is perfect. Iedereen doet weleens iets doms, je bent heus niet de enige.

HOE ERGER DE FOUT, HOE GROTER DE IMPACT

De impact van een fout is verschillend. Soms heb je er even last van, maar dan gaat het langzaam over. Soms echter maak je een grotere fout, met meer impact. Dan kun je lang worden geplaagd door allerlei gevoelens zoals spijt, schuld, schaamte, boosheid, angst of verdriet.

Natuurlijk, als je alles van tevoren had geweten, dan had je natuurlijk nooit die vergissing gemaakt. Maar ja, zo makkelijk is het helaas niet.

Het is niet erg om stil te staan bij iets wat je liever anders had gedaan, daar kun je van leren. Maar als het je voortdurend bezighoudt, dan kun je niet leven in het hier-en-nu. Dan ben je alleen maar bezig met het verleden.

Het helpt dus niet om steeds maar te blijven denken: “Dat had ik nooit moeten doen!” “Wat ben ik toch een ongelooflijke stommeling!” Ik had echt anders moeten reageren!” “Had ik nou maar …” Dit soort gedachten voeden alleen maar nare gevoelens. Door zo te blijven denken en te blijven hangen in het verleden, creëer je veel spanning in je hoofd en lichaam. Je houdt ‘oud zeer’ vast en dat hoopt zich op: geestelijk, emotioneel en lichamelijk. Het kan zelfs je leven gaan beheersen. Niet alleen zelf heb je er last van, ook je omgeving zal het gaan merken. In het ergste geval ga je een negatief zelfbeeld ontwikkelen. In je gedachten ben je niet goed genoeg en oordeel je over jezelf als een slecht mens.

Wanneer jij zo negatief over jezelf denkt, blokkeert het je om verder te gaan met je leven. Dus wordt het tijd om wat liever en milder over jezelf te gaan zijn en jezelf te vergeven!

JEZELF BLIJVEN STRAFFEN HELPT NIET!

Waarom is het zo moeilijk om te leren leven met iets wat je verkeerd hebt gedaan? Om tegen jezelf te zeggen: “Oké, dit was niet mijn meest briljante actie. Ik had het beter heel anders kunnen doen. Dit heeft het er allemaal niet beter op gemaakt. Ik had wijzer moeten zijn.” Logisch natuurlijk: met het inzicht van nu zou je andere keuzes hebben gemaakt, had je andere dingen gedaan!

Het is ook moeilijk omdat je jezelf schuldig voelt en schaamt voor wat je gedaan hebt. Je hebt niet alleen jezelf, maar vaak ook een ander pijn gedaan. Daardoor durf je jezelf (en de ander) bijna niet meer onder ogen te komen. Je ervaart onvermogen om verder te kunnen.

Het helpt je echter niet om erin te blijven hangen. Het helpt wel om liever voor jezelf te zijn en jezelf te vergeven. Je hoeft geen pijn te blijven lijden. Het is niet makkelijk om het verleden los te laten, maar het is echt de moeite waard. Er zal een druk van je schouders vallen en je gaat innerlijke rust vinden.

Het verleden kun je niet overdoen. De toekomst kun je echter wel beïnvloeden! En daar ligt de sleutel tot succes! Vergeef jezelf voor iets wat je verkeerd hebt gedaan. Door spijt en berouw uit te spreken laat je zien dat je in wezen anders bent. Daardoor is het voor een ander ook makkelijker om jou te vergeven!

JEZELF VERGEVEN IN 8 STAPPEN

Stap 1

Het begint ermee, dat je het besluit neemt om een punt achter het verleden te zetten. Dat je echt wilt stoppen met jezelf verwijten te maken en de situatie accepteert zoals die is. Je neemt het besluit om jezelf te vergeven. Erken je boosheid, angst, schuldgevoel en besluit deze los te laten. Wat helpt is om op te schrijven wat je dwars zit, waarbij je je gevoelens de vrije loop laat. Je kunt ervoor kiezen om het met iemand anders te delen. Dit is een eerste stap in genezing.

Stap 2

Belangrijk is om je pijn te voelen en te gaan begrijpen wat er is gebeurd. Waarom deed je wat je deed? Wat wilde je bereiken? Had je misschien een goede bedoeling die mislukte? Handelde je uit angst of onzekerheid? Was het iets wat je als het ware overkwam? Ervaar je onvermogen om met de pijn om te gaan? Als het niet goed lukt om hier zicht op te krijgen, roep dan de hulp in van een coach. Die kan helpen om zaken te ontrafelen.

Stap 3

De volgende stap is om goed stil te staan bij wat je van de situatie kunt leren. Heeft het je, behalve veel narigheid, ook nog iets positief gebracht? Iets waar je wat aan hebt voor de toekomst. Iets wat je niet had verwacht, maar wat je moed en vertrouwen geeft. Of iets wat je geleerd hebt over jezelf of over anderen? Wanneer je positieve stappen zet, word je toekomst een stuk mooier.

Stap 4

Wanneer je echt iets verkeerds hebt gedaan is het goed om het initiatief te nemen om iets goed te maken. Als je iemand iets hebt aangedaan, dan kun je bijvoorbeeld berouw tonen en om vergeving vragen. Misschien is er meer nodig, bijvoorbeeld om opnieuw vertrouwen te winnen, een schuld terug te betalen of iets te vergoeden. Denk na wat je hierin kunt doen en neem actie.

Stap 5

Een heel belangrijke stap is om jezelf te accepteren, met je mooie en minder mooie kanten. Accepteren dat je niet perfect bent. Kijk dus niet alleen maar naar je tekortkomingen. Laat los dat je een slecht mens bent. Wees dus milder voor jezelf! Geef jezelf de ruimte om te groeien. Zet dus stappen in het ontwikkelen van een positiever en realistischer zelfbeeld.

Stap 6

Jezelf vergeven is een daad van liefde voor jezelf. Het versterkt je zelfbeeld, waardoor je positiever over jezelf gaat denken. Het doorbreken van de negatieve spiraal verandert je perspectief en je gevoelens in positieve zin. Ik raad je aan om niet langer te wachten en echt de stap te zetten tot vergeving van jezelf.

Stap 7

Om het echt af te sluiten kun je ervoor kiezen om een ritueel te verrichten. Bijvoorbeeld door een afscheidsbrief te schrijven over wat je zo moeilijk los kunt laten. Of een brief aan iemand waarin je spijt betuigt. Hierin schrijf je alles op wat je te zeggen hebt. Om alles los te kunnen laten kun je deze brief bijvoorbeeld verbranden of verscheuren. Je kunt ook een symbool zoeken voor de vergissing die je hebt begaan. Dit symbool kun je vervolgens bijvoorbeeld begraven, in het water gooien of wat je ook maar kunt verzinnen. Door het verrichten van een handeling en daar bewust bij stil te staan laat je echt los wat je dwars zat, zodat je verder kunt met je leven.

Stap 8

Mijn ervaring is dat mijn cliënten het een moeilijk proces vinden waar ze doorheen gaan. En dat het niet altijd gemakkelijk is om de stappen in je eentje te zetten. Gelukkig hoeft dat ook niet! Als je ermee aan de slag wilt, dan kan ik je daarbij helpen! Schroom dus niet om contact met me op te nemen, je hoeft je niet te schamen! Kies voor je geluk door het verleden achter je te laten.