Vitaliteit in slechts 2 coachgesprekken!

In deze blog willen we je graag vertellen over:

 1. Wat is eigenlijk vitaliteitscoaching?
 2. Waarom is vitaliteitscoaching juist nu zo belangrijk?
 3. Waardoor geven 2 coachafspraken meer energie en minder stress?
 4. Welke ervaringen heeft Inge met onze aanpak (praktijkvoorbeeld)?

1. Wat is eigenlijk vitaliteitscoaching?

Een vitaliteitscoach richt zich op de vitaliteit van mensen in de meest brede zin van het woord. Het gaat hierbij niet alleen om fysieke gezondheid en levensstijl, maar juist ook om mentale aspecten. Positief denken en waar kom je je bed voor uit zijn belangrijke pijlers binnen vitaliteit. Doel van vitaliteitscoaching is, dat mensen zich energieker voelen, minder stress ervaren en meer in balans zijn met zichzelf en met het leven.

Wat doen wij? Vitaliteitscoaching in slechts 2 afspraken!

Esther von Faber en ik zijn ervaren vitaliteitscoaches. Beiden met ruim 20 jaar coachervaring. We hebben in de afgelopen jaren veel mensen begeleid met energie- en motivatie issues en met herbezinningsvragen. Ook hebben we mensen stapsgewijs geholpen om uit een burn-out te komen.

Wij geven op een eigen en laagdrempelige manier vorm aan vitaliteitscoaching:

* Kort en krachtig: 2 coachafspraken van 1,5 à 2 uur.
* Op maat: iedere medewerker kiest zelf welk onderwerp hij of zij wil bespreken.
* Veiligheid: geen verplichte terugkoppeling naar de leidinggevende.
* Betaalbaar: max. 2 gesprekken per medewerker, dus geen lange en kostbare trajecten.
* Succes verzekerd: iedereen gaat met energie, praktische tips en acties naar huis.

2. Waarom is vitaliteitscoaching juist nu zo belangrijk?

Nu we een jaar verder zijn sinds Corona is uitgebroken geven zowel werknemers als werkgevers aan, dat de werkdruk is toegenomen en het werkplezier is afgenomen. Dit leidt onder andere tot een toename van stress- en motivatieklachten, zowel op individueel als op teamniveau. Werkgevers realiseren zich steeds meer, dat investeren in vitaliteitscoaching bijdraagt aan fitte en gemotiveerde medewerkers. Maar ook in het voorkomen van (langdurig of frequent) ziekteverzuim  (= hoge kosten).

Geluiden uit onze coachpraktijk:

 • Ik kan mezelf steeds moeilijker motiveren voor mijn werk.
 • De communicatie is afstandelijker omdat we elkaar alleen nog maar online zien.
 • Mijn werk vond ik zo leuk vanwege de dynamiek, nu spreek ik klanten alleen online.
 • Alles loopt nu door elkaar heen: werk, privé, ouder-zijn, werknemer-zijn, kinderen lesgeven.
 • Ik ervaar werkdruk en kom onvoldoende aan mezelf toe.
 • Ik merk dat ik me steeds somberder ga voelen.
 • Mijn loopbaan staat op een laag pitje, ik zie weinig perspectief op dit moment.
 • Ik voel me zo moe na weer een dag Zoomen.

Misschien ook herkenbaar voor jou?

Was het eerst nog iets wat bij een ander speelde …. opeens kan het jou ook treffen: minder gemotiveerd, geen rust ervaren, weinig momenten om op te laden, somberen, moe zijn en die wandeling in het park begin je ook zat te worden.

3. Waardoor geven 2 coachafspraken meer energie en minder stress?

Eigenlijk is onze aanpak heel eenvoudig: het 1e gesprek is op kantoor (of online) en het 2e gesprek is buiten in de natuur.

– Telefonisch kennismaken

Na aanmelding door de werkgever hebben we eerst telefonisch contact met de kandidaat. Zo krijgen we alvast een indruk van elkaar, kunnen we de eerste vragen beantwoorden en maken we direct een afspraak voor de eerste coachafspraak.

– 1e coachafspraak op kantoor

De werkvorm die wij inzetten hangt sterk van het onderwerp af. De ene keer is het verhelderend om alles wat er in iemands hoofd zit, overzichtelijk op een rij te zetten. De andere keer is het belangrijk om in kaart te brengen waar energie weglekt en wat helpt om weer energie te krijgen. We hebben zoveel ervaring, dat we ter plekke kijken welke werkvorm het meest passend is.

– 2e coachafspraak in de natuur (duinen, strand of park)

Van een wandelcoach afspraak kom je letterlijk in beweging. Het wandelen voegt iets extra’s toe doordat we de natuur als werkvorm inzetten. De kracht hiervan is, dat je niet met je hoofd de antwoorden bedenkt, maar dat je je intuïtie en de natuur inzet om antwoorden te vinden.

4. Welke ervaringen heeft Inge met onze aanpak? (praktijkvoorbeeld)

– 1e coachafspraak op kantoor: wat is er aan de hand?

Tijdens de eerste coachafspraak vertelt Inge meteen over haar frustratie van het vele ‘moeten’. Wat haar vooral zorgen baart is haar gebrek aan energie, waardoor ze ‘s avonds lamlendig voor de tv hangt en met ontevreden gevoel de dag afsluit. De dagen rijgen zich aaneen en – alle goede voornemens ten spijt – het lukt haar niet om de vicieuze cirkel te doorbreken. Inge vertelt dat ze veel piekert.

Als coach besluit ik de ervaringsgerichte oefening ‘begin met het einde voor ogen’ in te zetten. Deze oefening bestaat uit een aantal stappen. Doel van de 1e stap is om duidelijk te krijgen waar Inge naar verlangt: hoe wil ze zich voelen, wat is voor haar belangrijk in het werk en in haar leven, wanneer kan ze weer blij zijn. Inge zegt dat ze weer plezier wil hebben en tijd voor zichzelf, om zich op te laden.

De vervolgstappen maken duidelijk, dat Inge in de greep is van haar innerlijke criticus. Deze is met name ’s avonds actief. Ze voelt zich dan ellendig en gaat meer eten. Tijdens de oefening wordt haar duidelijk, dat ze zich naar buiten toe sterker voordoet dan ze zich voelt. Ze realiseert zich, dat zelfkritiek niet helpt om in beweging te komen en zich blij te voelen. Inge vertelt, dat ze een beelddenker is. Tijdens de oefening krijgt ze allerlei associaties bij haar innerlijke criticus en haar verlangen (‘wijze raadgever’). Hier wil ze thuis mee aan de slag. Dit is het resultaat:

– 2e coachafspraak in de Amsterdamse Waterleidingduinen

We starten op een zonnige ochtend met ‘kuierend wandelen’. Inge vertelt eerst over wat de opdracht (innerlijke criticus en wijze raadgever) haar heeft opgeleverd. Hoe dwingend die stem in haar is en hoe die haar steeds belemmert. Maar vooral de ontdekking van haar wijze raadgever die ze meer stem wil geven.

Hierna starten we met een korte stiltewandeling, zodat Inge kan focussen op haar gevoel (uit haar hoofd en in haar lichaam) en ‘landen’ in het hier en nu: de prachtige natuur en de rust die daarvan uitgaat.

Vervolgens zetten we een ervaringsgerichte oefening in waarbij Inge beelden uit de natuur verzamelt die haar helpen om contact te maken met haar intuïtie. Ze verzamelt in totaal 3 beelden die haar energie geven. Hier heeft ze foto’s van gemaakt.

Na het verzamelen van de inspirerende beelden schrijft Inge tot slot een kort en krachtig advies aan zichzelf vanuit de positie van haar innerlijke raadgever. De drie beelden en de betekenissen die ze voor haar hebben, verwerkt ze in het advies. Daarna beschrijft ze de acties die ze gaat nemen.

De energie is terug, haar voornemens zijn helder en uitdagend. Ze gaat ermee aan de slag!


Ben je enthousiast geworden over onze vitaliteitsaanpak? En wil je tijdens (of straks ná) deze coronatijd iets doen aan goede zelfzorg? Of wil je als werkgever iets doen voor de medewerkers van jouw team of afdeling? Laat het weten!

mail riafreijsen@talentwerk.nl of bel 06 – 247 33 202

Om integriteit te bewaken is de naam van Inge gefingeerd.